Novosti

sij vel ožu tra svi lip srp kol ruj lis stu pro
  • Projektom se istražuju potencijali dva prostorna resursa Primorsko-goranske županije: Voz na otoku Krku –te planina i rekreativni centar Platak.

    23. i 24. rujna za studente uključene u projekt organiziran je obilazak lokacija. Odabrane lokacije potpuno su oprečnih karakteristika. Voz je neizgrađen prostor koji obuhvaća dvije uvale, djelomično devastiran eksploatacijom kamena, smješten u industrijskom i prometnom okruženju. Prostor Voza izvan je percepcije turističke industrije, otuđeni ambijent za koji je teško zamisliti standardne scenarije industrije turizma. Suprotno od navedenog, Platak je lijep goranski prirodni prostor premrežen skijalištima i stazama, funkcionalni sistem oslonjen na prirodne i topografske datosti. Pitoreskni kraj s dugom tradicijom različitih oblika turističkog korištenja, popularno izletište, «ikona» i jedan od nositelja regionalnog identiteta.

    Suprotnost dvaju odabranih lokacija te mogućnost povezivanja u sustav u kojem se različitosti komplement...


    Proèitajte više
  • Temeljem Sporazuma o suradnji između Zavoda i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, organizirano je provođenje međunarodnog istraživačko-studijskog projekta "Mare-Monti: Grad između fokusa".

    Tema projekta je razmatranje odnosa šireg područja grada Rijeke i dva potentna fokusa u njegovoj okolici – prostora Platka i prostora Voza na otoku Krku. Projekt će ispitati mogućnosti afirmiranja odabranih lokacija kao aktivatora razvoja Primorsko-goranske Županije.

    Prva faza projekta bila je održana krajem srpnja 2017. godine, a nastavak aktivnosti odvijati će se od 23. do 29. rujna. 2017.g.

    23. i 24. rujna za studente uključene u radionicu organiziran je obilazak lokacija Platka i Voza na otoku Krku. Nastavak aktivnosti odvijati će se u prostorijama Društva arhitekata Rijeka od 25. do 29. rujna u vidu studentske radionice na kojoj će se izvršiti analitička sinteza i interpretacija dosadašnjih planova kojom će se kroz sintetske karte pratiti promjene ili kontinu...


    Proèitajte više
  • Svečanom otvorenju skupa prisustvovali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki. Radnom dijelu skupa pridružili su se i državni tajnici u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Meštrić i Željko Uhlir. Na skupu je sudjelovalo preko 200 sudionika koji se bave planiranjem razvoja hrvatskog prostora, a koji dolaze iz različitih područja djelovanja. Posebice treba istaknuti sudjelovanje ravnatelja i djelatnika županijskih zavoda za prostorno uređenje čija je uloga u sustavu prostornog uređenja od izuzetnog značaja.

    Tijekom dva dana trajanja stručnog skupa tema je sagledavana kroz izlaganja 21 relevantnog domaćeg i inozemnog stručnjaka raznih profila - prostornih planera, arhitekata, krajobraznih arhitekata, geografa, ekonomista,...


    Proèitajte više
  • 18. 9. 2017.

    Obilježavanje četiri desetljeća prostornog planiranja u Međimurju

    Zavod za prostorno uređenje Međimurske županije obilježio je 40 godina prostornog planiranja na svom području, prigodom čega je predstavljena i publikacija pod naslovom "Transformacija prostora Međimurske županije kao rezultat prostornog planiranja i uređenja".

    Pored osvrta na četrdesetgodišnje razdoblje transformacije i djelovanja svih aktera prostornog planiranja i utemeljenja struke, publikacija sadrži i zbornik stručnih radova. Obilježavanje ove vrijedne obljetnice bila je ujedno i prilika da se na jednom mjestu susretnu svi ravnatelji hrvatskih županijskih zavoda za uređenje, pri čemu je raspravljano više zanimljivih i aktualnih tema. Obilježavanju četiri desetljeća prostornog planiranja u Međimurju prisustvovali su i djelatnici Zavoda za prostorno uređenje PGŽ.


    Proèitajte više
  • 14. 9. 2017.

    Obavijest za škole

    Obavijest školama za korištenje zidne Karte Primorsko-goranske županije u mjerilu 1:100.000.

    Obzirom da je nekoliko osnovnih škola i učitelja pokazalo interes za korištenje zidne Karte Primorsko-goranske županije u mjerilu 1:100.000, obavještavamo sve zainteresirane škole u PGŽ da kartu mogu besplatno preuzeti u prostorijama Zavoda za prostorno uređenje, Splitska 2/II, uz prethodno ispunjen obrazac.

    Proèitajte više