Novosti

24. 5. 2023.

DANI OTVORENIH VRATA JAVNE USTANOVE ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE OD 22. DO 24. SVIBNJA 2023. GODINE

Ovogodišnje Dane otvorenih vrata Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije organizira devetu godinu zaredom, s ciljem upoznavanja srednjoškolaca s poslovima prostornog planiranja i suvremenim izazovima koji se nameću na području upravljanja prostorom. Isto tako, Dani otvorenih vrata imaju za cilj pomoći budućem usmjeravanju učenika glede odabira mogućeg zanimanja kao i njihovoj senzibilizaciji za buduću ulogu odgovornih građana i aktivnih dionika u prostornom planiranju.

Sudionike Otvorenih vrata primio je ravnatelj Zavoda Adam Butigan sa suradnicima. 

Stručnjaci Zavoda su kroz tematski fokusirane edukativne prezentacije o prostornom planiranju učenicima približili posao prostornog planiranja, ukazali na važnost i korist planiranja u cilju održivog upravljanja prostorom. Osim toga, pojasnili su mogućnosti i objasnili potrebe aktivnog sudjelovanja javnosti u planiranju, kao i važnu ulogu cijelog niza struka u poslovima prostornog uređenja. Učenici su se upoznali s tipovima infrastrukture i važnosti njena planiranja kao i s digitalnim alatima koji prostorno planiranje čine suvremenom disciplinom, a informacije o prostornim planovima i prostornom uređenju, dostupnim i prilagođenim svim zainteresiranim korisnicima. Pored teorijske interpretacije učenicima je omogućeno razgledavanje Zavodske arhive, opreme i uređaja.

Dani otvorenih vrata Zavoda jedan su od načina na koji Zavod kontinuirano, proaktivno i afirmativno senzibilizira javnost za pitanja upravljanja prostorom i potiče aktivno okruženje u kojemu građani ostvaruju svoju ulogu dionika u prostornom planiranju. 

Tijekom tri dana Otvorenih vrata Zavoda, na ukupno šest održanih prezentacija Zavod je posjetilo gotovo stotinu učenika u pratnji svojih profesora iz: Prve sušačka hrvatska gimnazije u Rijeci, Salezijanske klasične gimnazije, Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Građevinsko tehničke škole Rijeka.