Novosti

15. 11. 2021.

STRUČNJACI ZAVODA SUDJELOVALI U RADU DVA TEMATSKA SKUPA NA DANIMA ARHITEKATA

Dani arhitekata koje tradicionalno organizira Hrvatska komora arhitekata, ove se godine održavaju pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Skup se održava tijekom cijele godine, u 7 termina, a posvećen je temama razvoja planerske struke, poticanja kvalitete i vrednovanja planiranja te populariziranju discipline prostornog planiranja. S obzirom na ugled koji naša institucija uživa u stručnim krugovima, stručnjaci Zavoda pozvani su da sudjeluju u radu dva tematska skupa.

Od 28. do 29. rujna 2021. godine održan je skup 5.2. /PROSTOR I GRADNJA/ VRIJEME ZA NOVI ZAKONODAVNI  OKVIR, a u njegovu radu, u okviru panel rasprave „Sustav prostornog uređenja – izazovi i prakse“ sudjelovao je ravnatelj Zavoda Adam Butigan. Fokus rasprave bio je usmjeren na pitanja kvalitete prostornog planiranja, autonomiji i mogućnosti djelovanja struke u okviru postojećeg zakonodavnog okvira i perspektivama uspostave kvalitetnijeg sustava prostornog uređenja.
Snimka panel rasprave dostupna je na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=-z_7Sr4yxOE

 

Od 8. do 9. studenoga 2021. godine održan je skup 5.4. /PROSTORNA AGENDA: KVALITETA PROSTORNOG PLANIRANJA. Pomoćnik ravnatelja Duško Dobrila sudjelovao je na panel raspravi „Interdisciplinarnost u prostornom planiranju“, u kojoj su pored prostornih planera učešće uzeli i predstavnici šire stručne zajednice (geograf, sociolog, krajobrazni arhitekt). Kroz raspravu tražena su rješenja za poboljšanje okvira djelovanja u području prostornog planiranja kroz ispitivanje mogućnosti za postizanje stvarne interdisciplinarnosti u prostornom planiranju.
Snimka panel rasprave dostupna je na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ZAKHH8h7BbE

 

Gorana Ljubičić, vodeći planer u Zavodu, u suradnji s Romanom Di Giusto iz tvrtke „Planimetar“ obradila je temu „Stanje i perspektive prostornog planiranja – Prikaz stanja prostornih planova u RH„ i prezentirala je na skupu. Pregled stanja prostornih planova u Hrvatskoj bio je polazna osnova za raspravu o stanju i perspektivama prostornog planiranja u Hrvatskoj.
Snimka izlaganja dostupna je na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=6IvLgUEvc8g