Novosti

30. 9. 2021.

ODRŽANI 11. SUSRETI JADRANSKIH ŽUPANIJSKIH ZAVODA ZA PROSTORNO UREĐENJE

JU Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije  organizator je 11. susreta jadranskih županijskih Zavoda za prostorno uređenje. Stručni dio susreta održan je u konferencijskoj dvorani Hotela Bonavia u Rijeci, 30. rujna 2021. godine.

Svrha susreta je jačanje suradnje županijskih zavoda za prostorno uređenje u promišljanjima i stručnim rješenjima na pitanja različite problematike s kojima se susreću u obavljanju djelatnosti prostornog uređenja, osobito u dijelu koji je specifičan za obalni prostor. Na tradicionalnom susretu prisustvovali su ravnatelji i djelatnici Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija, kao i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske te Primorsko-goranske županije.

Skupu su se uvodno obratili Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije izv.prof.dr.sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

susret_jadranskih_zupanija_Vahtar_Jurkovic
susret_jadranskih_zupanija_Braut

 

Obzirom na probleme uočene u prostoru i prepoznate prioritete, Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije je predstavio dva projekta na kojima je bio nositelj izrade, a koji su poslužili kao teme za stručni dio susreta i širu raspravu između sudionika.

I. tema: Razvoj održivog turizma u Primorsko-goranskoj županiji - Metodološki okvir procjene prihvatnog kapaciteta prostora: dr. sc. Neven Ivandić (Institut za turizam); Sanja Turk, dipl. ing. arh. (JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ) 

II. tema: Analiza ranjivosti obalnog područja Primorsko-goranske županije zbog podizanja razine mora; doc. dr. sc. Igor Ružić (Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci); Vedrana Petrović, mag. oec. spec. (JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ)

Na kraju stručnog dijela skupa Adam Butigan, mag. ing. geod., ravnatelj JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ prezentirao je aplikativno rješenje „PratiPlan“ – sustava za praćenje promjena u tijeku izrade prostornih planova i javnih rasprava na području PGŽ.