Novosti

5. 7. 2024.

Predstavljen web preglednik ranjivosti obalnog područja Primorsko-goranske županije zbog podizanja razine mora

Prostorno planiranje i uređenje ima integrativnu funkciju u planiranju prostornog razvoja i namjene zemljišta i morskog područja te stoga klimatske promjene predstavljaju značajnu prijetnju za upravljanje prostornim razvojem. Sukladno tome, prostorno planiranje i uređenje je u funkciji zaštite okoliša kao i prilagodbe klimatskim promjenama koje se u kontekstu intenziviranja klimatskih promjena treba dalje unaprijediti.

Sve učestalije i nepredvidljive vremenske neprilike prouzročene su klimatskim promjenama. One se već događaju,  više ih je nemoguće izbjeći – tek se samo može ublažiti njihov negativni utjecaj na način da se provedu mjere prilagodbe. 

Sva znanstvena istraživanja i predviđanja budućih scenarija, daju nagovijestiti da će se opažen porast razine mora u zadnjim desetljećima nastaviti i dalje, stoga je očekivano da se važnost prilagodbe sve više prepoznaje na svim razinama. No, opisane pojave i problemi prepoznati su kao nedovoljno istraženi i vrednovani u kontekstu dugoročnog planiranja prostora te su izrađena analiza i nastavno preglednik koji se  predstavlja danas neke od mjera pomoću kojih se želi doprinijeti jačanju otpornosti naše Županije na klimatske promjene.

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci već nekoliko godina uspješno surađuju na projektu istraživanja utjecaja podizanja razine mora na ranjivost obalnog područja, što je do sada rezultiralo objavljivanjem dviju znanstveno - stručnih publikacija:

Rezultate analize ranjivosti od sada je moguće pregledati i putem web preglednika ranjivosti obalnog područja Primorsko-goranske županije zbog podizanja razine mora koji na na vizualno atraktivan i interaktivan način prezentira najvažnije pokazatelje provedenih analiza. Pripremljen je s idejom da svim stručnim službama, ponajprije županijskim upravnim odjelima, gradovima i općinama, lučkim upravama i široj javnosti približi ovu iznimno važnu problematiku.

Predstavljanje web preglednika otvorili su pozdravnim riječima pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije gosp. Sanjin Vranković, dekan Građevinskog fakulteta izv. prof.dr.sc. Mladen Bulić te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije gosp. Adam Butigan.

Web preglednik predstavio je uži radni tim u sastavu: Vedrana Petrović i Dado Jakupović iz Zavoda za prostorno uređenje PGŽ te profesor Igor Ružić s Građevinskog fakulteta. 


Novi list >> 
Dnevnik Kanala Ri >>
Radio Rijeka, Danas aktualno >>