Novosti

3. 7. 2020.

ONLINE PREZENTACIJA „POVEZIVANJE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE NA INFORMACIJSKI SUSTAV PROSTORNOG UREĐENJA PGŽ“

U virtualnom okruženju Zavod je u četvrtak 2.7.2020. održao prezentaciju „Povezivanje jedinica lokalne samouprave na Informacijski sustav prostornog uređenja PGŽ“. 

Projekt povezivanja traje od 2017. godine, a njime je općinama i gradovima s područja Primorsko-goranske županije omogućen pristup sadržaju i podacima u okviru Informacijskog sustava prostornog uređenja PGŽ. Na jučerašnjoj prezentaciji registrirani korisnici upoznati su s promjenama i novostima vezanim uz pristup sustavu, odnosno s tehnološkim nadogradnjama i mogućnošću korištenja aplikacije pod nazivom „Urbanistička identifikacija“.

Okupljene je u ime Zavoda pozdravio ravnatelj Adam Butigan, koji je istaknuo kako je projektom povezivanja općinama i gradovima na području PGŽ uvelike olakšano korištenje prostornih podataka. „Na ovaj način sve općine i gradovi koji sudjeluju u projektu imaju pristup ažurnim i službenim podacima iz oblasti prostornog uređenja, bez potrebe za utroškom vlastitog vremena i novca na dodatne obrade.“

Nakon toga, 30-ak registriranih korisnika koji su prisustvovali prezentaciji pogledali su kratke pokazne demonstracije korištenja aplikacije Urbanistička identifikacija te WMS/WMTS servisa u najpoznatijim GIS alatima.

Na kraju je predstavnik Grada Kastva pokazao primjere dobre prakse i poslove u sklopu kojih Grad Kastav koristi prostorne podatke Informacijskog sustava prostornog uređenja PGŽ.