VIRTUALNI DANI OTVORENIH VRATA

Dragi učenici,
žao nam je što Vas ove godine zbog epidemije ne možemo ugostiti u našem Zavodu, ali se nadamo da ćemo Vam, barem virtualno, uspjeti približiti prostorno planiranje i zainteresirati Vas za odabir profesije u planiranju.

Adam Butigan, mag. ing. geod.,
ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije


Što morate znati o prostornom planiranju?

Prostorni planeri izrađuju prostorne planove i različite studije kojima pomažu stvoriti bolju zajednicu. Usmjeravaju razvoj na određena područja te stvaraju preduvjete za doseljavanje novih stanovnika. Sukladno povećanju naselja, planiraju i sve funkcije (vrtiće, škole, sportska igrališta, zdravstvene stanice, bolnice, crkve itd.) koje naselje mora imati a kako bi se omogućio skladan život.

 

 

Posao prostornog planera

Osnovni zadatak prostornih planera je izrada prostornih planova svih razina u sklopu čega skupljaju podatke o stanju u prostoru, stanju gospodarstva, stanju okoliša i prirode. Izrađuju analize različitih faktora odnosno segmenata koji utječu na prostorni raspored djelatnosti. Sastavni dio posla prostornog planera je i ocjena izrađenih prostornih planova te predlaganje izrade novih, ili izmjene postojećih prostornih planova. 

Uza sve navedeno potrebna je konstantna edukacija kako bi bili u toku s novim zakonima i trendovima u planiranju.

 

Koje su vještine potrebne?

Analitičke vještine
Prostorni planeri analiziraju različite informacije i podatke iz različitih izvora. Upotrebljavaju tehnologije GIS-a (geo-informacijski sistemi) i statističke analize kako bi utvrdili značaj dobivenih podataka.

Dobra komunikacija
Prostorni planer mora jasno i učinkovito predstaviti svoju ideju i plan na sastancima s različitim interesnim skupinama te na javnim raspravama s građanima.

Kreativnost i ideje
U prostornom planiranju ne postoji „špranca“, svaki je plan ili studija novi izazov koji zahtijeva različit pristup.

Donošenje odluka 
Prostorni planeri moraju biti sposobni voditi projekte i procijeniti važnost pojedinih segmenata, voditi računa o poštovanju hodograma aktivnosti te usuglasiti sve suradnike i zainteresirane stranke kako bi na kraju utvrdili najbolje moguće rješenje za planirani prostor.


 

Više o prostornom planiranju i kako čitati prostorni plan možete naći na web stranici virtualne izložbe.