Novosti

2. 5. 2023.

NA XXVIII RADNOM SASTANKU O KAKVOĆI MORA U RH PREZENTIRANA ZNANSTVENO-STRUČNA PUBLIKACIJA „ANALIZA RANJIVOSTI OBALNOG PODRUČJA PGŽ ZBOG PODIZANJA RAZINE MORA“

U petak, 28. travnja 2023. godine održan je XXVII radni sastanak Županijskih zavoda za javno zdravstvo, Županijskih upravnih odjela i zavoda za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo, održivi razvoj i pomorstvo jadranskog područja, a na temu kakvoće mora za kupanje u RH u 2022. godini.

Na radnom sastanku predstavnici svih jadranskih županija iznijeli su rezultate ispitivanja kakvoće mora na plažama u svojim županijama za 2022. godinu. Pored izvještavanja, teme ovogodišnjeg sastanka bile su prijedlozi za izmjene Uredbe o kakvoći mora za kupanje, status baze podataka o kakvoći mora i voda za kupanje u RH, utjecaj prostorno vremenskih varijacija brojnosti pokazatelja na ocjenu kakvoće mora za kupanje, obalno područje Splitsko-dalmatinske županije u svjetlu zelene tranzicije, o važnosti očuvanja livada morskih cvjetnica te prisutnost i vrste gljiva u pijesku i moru na plaži u PGŽ. Na radnom sastanku su prezentaciju održali i kolege iz Crne Gore, a vezanu uz kvalitetu morske vode na javnim kupalištima i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori.

Na poziv organizatora djelatnici Zavoda za prostorno uređenje PGŽ predstavili su znanstveno-stručnu publikaciju „Analiza ranjivosti obalnog područja PGŽ zbog podizanja razine mora“, koja je rezultat istraživanja koje su zajednički proveli Zavod i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Stručnu publikaciju su okupljenima na radnom sastanku predstavili djelatnici Zavoda, Vedrana Petrović, viši savjetnik za razvojne projekte i Dado Jakupović, samostalni planer za GIS.